петак, 8. децембар 2023. - 21:27

Vredan mozaik star 1.700 godina otkriven nasred rute planiranog auto-puta

Živopisni mozaik nastao pre 1.700 godina otkriven je u jednom kibucu u Izraelu, na mestu planiranom za izgradnju auto-puta.

Moguće je da se mozaik nalazio u gostionici za putnike
Moguće je da se mozaik nalazio u gostionici za putnike

Mozaik ukrašen paunovima, golubovima i vinskim amforama potiče iz perioda između 4. i 6. veka. Očuvan je skoro netaknut uprkos tome što je ležao nekoliko santimetara ispod polja u kibucu Beit Kama u okrugu B’nei Šimon oko 100 km od Jerusalima.

Otkriven je na mestu drevne saobraćajnice zajedno sa ostacima naselja iz vizantijske ere koje se prostiralo na 6.000 kvadratnih metara.

Izraelska organizacija zadužena za antikvitete, koja je počela iskopavanja pre nego što su krenuli radovi na novom auto-putu, rekla je da je mozaik bio deo poda neke velike javne zgrade.

mozaik

Mozaik je napravljen od crnih, belih i crvenih pločica i ima vrlo složen dizajn. U uglovima su amfore, a između su parovi paunova i golubova koji kljucaju zrna grožđa.

– Ovi simboli su često prikazivani u tom periodu – kazao je jedan od arheologa. – Ali ono što čini jedinstvenim ovaj mozaik jeste veliki broj motiva koji se nalaze na jednom mestu.

mozaik

Arheolozi pokušavaju da odrede koja je bila namena građevine sa pomenutim mozaikom. Moguće je da se on nalazio u delu sa gostionicom za putnike.

Pronađeni su i bazeni i sistem kanala i cevi ispred zgrade što je u to vreme bilo prilično skupo. Arheolozi kažu da su u okviru naselja postojale crkva, stambene zgrade i skladišta, javna zgrada i bazeni a oko njih su bile farme.

Izvor: Blic

Slični članci