петак, 8. децембар 2023. - 16:46

Skup Arheo amatera Srbije u Ćupriji

U subotu i nedelju  11. i 12. maja 2013. godine, u ataru sela Paljane kod Ćuprije, održan je skup članova Arheo-amatera Srbije organizovan od strane članova iz Ćuprije koji su kao pravi domaćini ugostili prijatelje iz cele Srbije.

Arheo amateri Srbije - skup Ćuprija

Sve je proteklo u jednom veoma prijateljskom okruženju i druženju gde su članovi imali priliku da se upoznaju sa znamenitostima ovoga kraja kao i da uživaju u njegovim planinskim predelima i prirodnim lepotama.

Rimski vojnik - dočekU subotu, u jutarnjim časovima, članovi su dočekani na nesvakidašnji način. U selu Paljane, goste je dočekao rimski vojnik na konju koji je vodio povorku do mesta za smeštaj. Kao dobrodošlicu, na samom imanju, gosti su dočekani na tradicionalni srpski način uz so i pogaču koje je služila devojka odevena u rimsku nošnju.

Mesto boravka je od istorijskog značaja jer se po legendi prepričava da je na tom brdu Sveti Sava pomirio dva brata Stevana i Vukana, pa otud i ime samog brda „Sveto Brdo“ dok se reka koja teče u podnožju zove „Mirosava“.

Rimski vojnik i devojkaDo kasno u noć, uz prase i jagnje na ražnju, kao i domaće vino, trajalo je druženje gde su članovi međusobno razmenjivali svoja iskustva i kroz samu priču još bolje se upoznali.

U nedelju, u ranim jutarnjim časovima, ekipa je krenula u obilazak prirodnih lepota planinskog sela Paljane. Karavan terenskih vozila se kretao po obroncima planina što je prisutnima pružilo nezaboravan doživljaj. Gosti su uživali u čarima prirodnih lepota, bukovim šumama, srnama i svežem planinskom vazduhu.

Nakon ručka prisutni su polako kreuli sa povratkom u svoje krajeve noseći sa sobom lepe uspomene sa još jednog nezaboravnog druženja članova Arheo amatera Srbije.

Ovim putem Arheo amateri Srbije žele da se zahvale domaćinima skupa Slaviši Milosavljeviću i Siniši Stanojeviću kao i ostalim članovima iz Ćuprije koji su dali svoj doprinos u organizaciji ovog skupa.

Slični članci