субота, 25. мај 2024. - 13:12

Prva Srpska medalja

medalja

medalja

Kovnica: Beč
Graver: Anton Scharff
Kovnička godina: 1859 (od 1858)
Težina: 16.69gm
Prečnik: 30mm
Materijal: Srebro

Kada je na Svetoandrejskoj skupštini 12. decembra 1858. godine svrgnut kralj Aleksandar Karađorđević i na vlast vraćen Miloš Obrenović posle višegodišnjeg izgnanstva, odlučeno je da se taj događaj ovekoveči kovanjem medalja.

Učesnicima Skupštine dodeljena je srebrna medalja ili zlatni krst, u zavisnosti od toga da li su bili svetovna ili duhovna lica. Po natpisu „Za privrženost”, ta odličja tako su i nazvana. Na aversu medalje je poprsje kneza Miloša u poluvencu od hrastove i lovorove grane, a oko njega natpis „Miloš Obrenović, prvi knjaz srpski”. Na reversu je pisalo „Svetoandrejska skupština 1858, za privrženost”.

Kalup za ovu medalju danas se nalazi u bečkoj državnoj kovnici, a izradio ga je Karl Radnicki, čuveni medaljer i profesor bečke Akademije likovnih umetnosti. Milošev lik radio je po portretu slikara Morica Dafingera. Verovatno je kneževa ideja bila da medalja bude rad više autora, i to vrhunski medaljer i prvorazredni likovni umetnik, kako bi ovaj važan događaj u njegovom životu, istina i u životu države, dobio što veći značaj.

Slični članci