понедељак, 11. децембар 2023. - 18:53

Orden junaka socijalističkog rada

Orden junaka socijalističkog rada je bilo četvrto odlikovanje Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije po redosledu važnosti. Odlikovanje je ustanovljeno 8. decembra 1948. godine, a do 1987. odlikovano je oko 114 osoba.

Orden se izrađivao od zlata, srebra i rubina, s time da je u prvim izdanjima bilo ugrađivano pravo kamenje, a kasnije je ugrađivano veštačko. Odlikovani je sa dobijanjem Ordena junaka socijalističkog rada sticao počasni naziv junak socijalističkog rada .

Ovo odlikovanje je uvedeno po ugledu na sovjetsko odlikovanje Heroja socijalističkog rada, ustanovljeno 1938. godine.

Prva osoba odlikovana ovim ordenom bio je tadašnji potpredsednik Prezidijuma Narodne skupštine FNRJ, Moša Pijade, 1949. godine. Jedina osoba dva puta odlikovana ovim odlikovanjem bio je Đuro Pucar, a jedini strani državljanin koji je dobio ovo odlikovanje bio je predsednik Socijalističke Republike Rumunije i generalni sekretar Komunističke partije Rumunije, Nikolae Čaušesku, kojem je orden dodeljen u januaru 1978. godine.

Ordenski znak
Ordenski znak

Orden junaka socijalističkog rada ima oblik petokrake zlatne zvezde između čijih krakova se nalazi pet ženskih polufigura u narodnoj nošnji iz raznih krajeva Jugoslavije.

Ženske figure raširenih rusku drže lovorov venac ispleten u obliku zvezde petokrake, a između krakova nalazi po jedan rubin ovalnog oblika dužine 7,5 mm.

U sredini ordena nalazi se kanelirana zvezda petokraka od srebra na kojoj se u centralnom delu nalazi medaljon kružnog oblika sa reljefom od patiniranog srebra prečnika 22 mm, sa zlatnim okvirom širokim 3 mm.

Okvir medaljona ukrašen je sa 38 rubina. Reljef na medaljonu prikazuje apoteozu rada – žensku figuru kako drži u desnoj ruci lepršavu zastavu, a u pozadini se vide konture industrijskih objekata.

Zamenica
Zamenica

Traka ordena je od crvene rebraste svile široke 36 mm, sa zlatnom uspravnom prugom u sredini širokom 7 mm.

Orden junaka socijalističkog rada nosi se na levoj strani grudi.

Orden junaka socijalističkog rada kreirao je umetnik-graver Teodor Krivak iz Zagreba, a izrađivan je u Industrijskoj kovnici „Orešković Marko“ u Zagrebu.

Slični članci