Neverovatno otkriće: Robot pronašao tunel star 2.000 godina ispod hrama u Meksiku

Mali robot, koji već mesecima istražuje tunel ispod poznatog hrama Kecalkoatl, u blizini piramide Sunca u Meksiku, došao je do neverovatnog arheološkog otkrića. Naučnici su verovali da će naći jednu sobu na kraju 2.000 godina starog tunela, ali umesto toga robot je otkrio tri misteriozne prostorije.

Otkriven novi tunel ispod hrama u Meksiku
Otkriven novi tunel ispod hrama u Meksiku

Robotić „Tlalok II“ nazvan po Astečkom bogu kiše, prvo je spušten u dubinu piramide kako bi ispitao da li je sigurno da se spuste ljudi.

 „Tlalok II“ ima na sebi kamere i mehaničku ruku kojom može da skloni prepeke koje se nađu pred njim.
Robot istražuje tunel ispod hrama
Robot istražuje tunel ispod hrama
U ponedeljak, robot je poslao slike areholozima, na kojima se vide tri sobe locirane tačno ispod piramide.

Teotihuakan nalazište, kome pripada i hram Kecalkoatl, nekada je bio centar grada sa preko 100.000 stanovnika.

Međutim i posle sto godina istraživanja, vrlo malo se zna o teotihuakanskoj kulturi koja je ovde cvetala i o njenim vladarima.

Arheolozi se nadaju da će otkriće ovih tunela i možda grobnice nekoga od vladalaca, baciti novo svetlo na socijalni i društveni život ove stare civilizacije.

Kada su arheolozi pronašli tunel 2009. i počeli sa iskopavanjem, otkrili su masu predmeta koja je ubačena u unutra neposredno pre zatvaranja tunela, kao što su žad, školjke i grnčarija.ž

Grad je napušten pre nego što su Asteci stigli i dali mu ime Teotihuakan, što u prevodu znači „mesto gde ljudi postaju bogovi“.

 – Verujem da je tunel centralni elemnt hrama, oko koga je izgrađen ostatak. Ovo je verovatno bilo mesto posebno sveto za njih i mislim da ćemo u centralno odaji pronaći kraljeve Teotihuakana – istakao je arheolog Gomez.
Izvor: 24 sata

Slični članci