недеља, 26. мај 2024. - 05:56

Počela restauracija Pompeje

Evropska unija pokrenula je u sredu restauraciju antičkog grada Pompeje, vrednu 105 miliona evra

pompeja

RIM – Evropska unija  je pokrenula restauraciju antičkog grada Pompeje, vrednu 105 miliona evra.

Kako prenose strane agencije, projekat rekonstrukcije čuvene turističke atrakcije nadomak Napulja predstavlja krupan korak u spasavanju ovog značajnog arheološkog blaga od propadanja.

U planu je izgradnja novog drenažnog sistema i rekonstrukcija pojedinih struktura, kao što je Kuća gladijatora koja se 2010. urušila usled obilnih kiša.

Italija je 2008. godine proglasila vanredno stanje u Pompeji, pošto su se arheolozi žalili na loše održavanje drevnog grada, ukazujući na loše upravljanje i nedostatak ulaganja.

U periodu od 2000. do 2006, regionalni fond EU je uložio 7,7 miliona evra u restauraciju Pompeje, ali je danas svega pet individualnih nalazišta otvoreno za javnost, dok ih je 1956. bilo 64.

Jedan od problema vezanih za ovaj drevni grad je, pored vremenskih nepogoda i zagađenja, uticaj lokalne mafije, Kamore, kao i široko rasprostranjena korupcija.

Neposredno pre početka rekonstrukcije, italijanska policija uhapsila je bivšeg restauratora Pompeje Luidžija D’Amoru zbog optužbe za korupciju, a pod istragom je još pet osoba, uključujući Marčela Fiorija, bivšeg specijalnog komesara UNESKO-a, čiji je zadatak bio da zaustavi propadanje čuvenog antičkog grada.

Drevni grad Pompeja, koji je nestao u erupciji vulkana 79. godine n.e, a ponovo otkriven 1748, jedna je od najpopularnijih turističkih atrakcija u Italiji, koju godišnje poseti blizu 2,5 miliona turista.

Izvor: Tanjug

Slični članci