недеља, 10. децембар 2023. - 10:31

Nemački arheolozi otkrili najstariji drveni bunar

7000 godina star bunar za vodu iskopan u istočnoj Nemačkoj pokazuje da su praistorijski farmeri u Evropi bili izvrsni stolari koji su napravili bunar od hrastovog drveta mnogo pre nego što je otkriven metal ili korišćen kao alat.

Najstariji drveni bunar

Drveni bunari u Nemačkoj, otkriven od strane tima predvođenim Dr. Willy Tegel sa Univerziteta u Frajburgu, je star preko 7000 godina, ukazujući na to da su rani poljoprivrednici, neočekivano, imali izvanredne stolarske veštine.

Ovo rano neolitsko zanatstvo sada sugeriše da su prvi farmeri takođe bili prvi stolari“ – izjavili su arheolozi.

3D prikaz bunara
3D prikaz bunara

Ovi prvi, centralno evropski farmeri, migrirali su iz velike Mađarske nizije pre oko 7500 godina ostavivši arheološke tragove naselja, keramike i kamenih alatki širom plodnih oblasti kontinenta koja je poznata kao kultura linijske grnčarije.

Međutim, veći deo života ovih ranih doseljenika je i dalje misterija uključujući klimatske uslove u kojima su živeli, kao i tehnologiju i strategiju koju su koristili u svom okruženju.

Hrastovo drvo koje je analizirano u ovoj studiji je arhiva podataka o životnoj sredini sačuvana u tri bunarska prstena, koji bi sa tačnošću mogli govoriti, godinu po godinu, o vremenu u kojem su ovi rani doseljenici živeli„.

Prema autorima koji su sakupili botaničke ostatke iz bunara, pruža se uvid u davno prošle ekološke uslove i o ranoj neolitskoj dijeti.

Osnovna hrana sastojala se od dve vrste oljuštene pšenice. Ugljeni hidrati iz žitarica dopunjeni su proteinima iz mahunarki kao što su grašak i sočivo. Ulja su dobijana od semena lana i maka. Divlje voće kao dopuna dijeti uključivalo je jagode, trnjine, jabuke, maline i lešnik. Dve biljke koje su smatrane kao nematernje u centralnoj Evropi nađene su u izobilju: zimska trešnja i crna bunika.

Autor: Arheo amateri Srbije

Slični članci