среда, 21. фебруар 2024. - 19:39

Arheolog amater pronašao zlatne predmete vrednosti 4 miliona eura

Većina od 90 zlatnih i srebrnih predmeta nađenih prošle godine u centalnoj Engleskoj zvanično su proglašeni za nacionalno blago.

Anglo-Saksonsko blagoPredmeti su proglašeni za nacionalno blago pošto je utvrđeno da su stari najmanje 300 godina i da sadrže najmanje 10% plemenitih metala.

  • Anglo-Saksonsko blagoPronađeno oko 90 predmeta prilikom drugog iskopavanja na lokalitetu Lichfield gde je 2009. pronađen najveći broj Anglo-Saksonskih predmeta
  • Još jedna novčana nagrada za par koji je 2009. za svoje pronalaske dobio preko 4 miliona eura
  • Predmeti uključuju delove kacige i objekat u obliku orla

Anglo-Saksonsko blagoOko 90 novih komada zlata i srebra su iskopani na polju gde je pre tri godine pronađena Stafordska ostava Anglo-Saksonskog blaga.

Govoreći na konferenciji za štampu predstavnik veća Philip Atkins je potvrdio da su mnogi komadi težili manje od grama.

G. Atkins je rekao: „Oranjem u istom polju je iskopan manji broj drugih zlatnih i srebrnih nalaza. Suviše je rano da bi smo tačno rekli šta je u pitanju ili koliko je staro, ali su svakako zanimljivi nalazi.

Lokalitet
Lokalitet

Poljana veličine pet hektara je ispitana od strane tima arheologa – koji su prethodno radili na lokalitetima bojnih polja.

Novi predmeti su pronađeni u istom području gde je 2009. pronađeno preko 3900 predmeta od zlata, srebra i neke legure bakra.

Novi predmeti su datirani na 7. ili 8. vek, što poreklo predmeta stavlja u vreme Anglo-Saksonskog kraljevstva Mercia.

Prvo otkriće je napravio arheolog amater sa metal detektorom, koji je imao dozvolu za istraživanje zemlje.

Nakon otkrića pre tri godine, Engleska kulturna baština je odmah prepoznala izuzetnu važnost nalaza i omogućila hitno finansiranje za početak iskopavanja zajedno sa nastavkom stručnog savetnika, podrške i finansiranje istraživanja i očuvanja Stafordske ostave.

Arheolozi iz Stafordskog okruga kasnije su predvodili iskopavanja na terenu i otkrili najveće ikad nađene Anglo-Saksonske predmete od zlata i srebra u Engleskoj.

Ukupna ostava uključuje preko 5 kg zlata, 1,5 kg srebra i hiljade komada dragog kamenja.

Slični članci