среда, 21. фебруар 2024. - 18:49

Otkrivena glava Venere u Mitrovici

Mermerna glava Venere
Mermerna glava Venere

Na arheološkom lokalitetu u Sremskoj Mitrovici istraživači pronašli antičku mermernu glavu iz drugog veka, koja najverovatnije predstavlja lik boginje Venere.

NA arheološkoam lokalitetu u Sremskoj Mitrovici, ekipa istraživača, na čelu sa rukovodiocem dr Ivanom Popović, pronašla je antičku mermernu glavu iz drugog veka, koja najverovatnije predstavlja lik boginje Venere.

Pretpostavljamo da je u pitanju Venera, jer na glavi ima dijademu kakve su u rimsko doba vajane i slikane na glavama boginja – kaže dr Ivana Popović. – Ovu mermernu glavu smo pronašli u jednom zidu iz srednjeg veka, gde je bila uzidana i sva je bila u malteru. Reč je o veoma važnom otkriću.

Iskopavanjima na lokalitetu preko puta Carske palate Sirmijum, uz samu zgradu Muzeja Srema, za poslednjih deset godina, koliko traju istraživanja, pronađeno je nekoliko slojeva – od rimskog (pre 4. veka), preko keltskog (iz 4. i 5. veka) do srednjovekovnog. Ti slojevi krili su veliki broj arheoloških predmeta koji svedoče o dalekim istorijskim periodima.

Na istom mestu pronađene su još dve figure od mermera, što svedoči da su iskopine u direktnoj vezi sa bivšom Carskom palatom i da je taj deo bio ukrašen figurama boginja. Jedna mermerna glava boginje Venere, otkrivena 2003. godine, potiče iz prvog, ili drugog veka, pa je sasvim moguće da je izrađena u starom Rimu i ovde donesena. Druga figurina, koju smo pronašli 2005, predstavlja boginju zaštitnicu Sirmijuma, sa gradskom krunom iznad glave i ona je bila postavljena najverovatnije na gradskim vratima. Ovo nalazište je veoma bogato i potrebno je još mnogo rada da bi se ono istražilo – objašnjava dr Ivana Popović, naučni savetnik u Arheološkom institutu u Beogradu.

Naučnici veruju da i lokalitet ispod zrade sadašnjeg Muzeja Srema krije riznicu arheološkog blaga. Tu se, prema pretpostavkama, nalazila rimska žitnica Sirmijuma, u neposrednoj blizini Carske palate. Zasada, međutim, nema mogućnosti da se počne sa istraživanjima ovog dela nalazišta.

[su_note]Lokalitet Sirmijuma pored Carske palate, čije istraživanje finansira Ministarstvo kulture Srbije i Vlada Vojvodine, mogao bi biti istražen u naredne dve godine, ako bi se obezbedilo dovoljno sredstava. Arheolozi ipak veruju da će ono potrajati nešto duže, jer iziskuje mnogo više sredstava.[/su_note]

Izvor: Večernje novosti

Slični članci