недеља, 26. мај 2024. - 05:18

Arheolozi otkrili podzemne piramide u Italiji

U CENTRALNOJ Italiji – u planinskom masivu jugo-zapadno od regije Umbrija, na teritoriji opštine Orvijeto -otkrivene su podzemne piramide napravljene u V veku pre naše ere.

Arheolozi su upravo otkopali vinski podrum iz sredine XX veka koji se nalazi ispod njega. A kopajući dalje, došli su do iskopina i artefakata iz antičke epohe: delova drevne opreme koja je stara hiljadama godina, kao i etrurske keramike stare približno 5000 godina.

Posebno su ih privukli podzemni tuneli koji povezuju piramide od kamena.

Iako su arheolozi tek počeli istraživanje neobičnog nalazišta, već postoje prve pretpostavke.

„Uvereni smo da to nije drevni rudnik niti rezervoar. Protiv teze o rudniku govori karakter obrade zida, a protiv `rezervoara` odsustvo taloženja”, kaže Dejvid Džordž sa koledža Sveti Anselm.

Piramide su zato, po svemu sudeći, ili religiozna građevina ili svojevrsne grobnice.

Na mestu gde su otkrivene piramide, arheolozi imaju nameru da narednih meseci kopaju na dubini 12 metara. Računaju da će naići na etrursko svetilište u obliku piramide.

Istorija Orvijeta povezana je i sa procvatom etrurske kulture na teritoriji Apeninskog poluostrva.

Tokom VI-IV veka do naše ere, Ovijeto je bio kulturno i ekonomski razvijen etrurski grad, ali je postepeno potpadao pod uticaj Rima, dok konačno nije bio zavojevan 264. godine pre Hrista.

Posle pada Zapadnog Rismkog carstva, Orvijeto je postepeno prelazio Gotima, Vizanijcima, a zatim vojvodi Spoletu. Papa Adrijan VI 1157. godine gradu je dodelio status komune i od tada pa sve do sredine XIX veka, grad je kontrolisala Sveta Stolica.

Istorija Etruraca sadrži mnogo nejasnoća. Nema jedinstvenog stava o poreklu ovog naroda, iako je poznato da su plemena Etruraca postojala na severo-zapadu Apeninskog poluostrva u prvom veku do naše ere. Takođe ima malo podataka o njihovoj sudbini: smatra se da je šireći svoj uticaj Rimska imperija progutala i asimilovala Etrurce.

Izvor: Globus Otpor

Slični članci