недеља, 19. мај 2024. - 22:14

Pronađena urna iz 2. milenijuma pre nove ere

Prilikom jedne od redovnih inspekcija na površinskom kopu Drmno, na lokalitetu “Nad Klepečkom”, otkriven je grob sa keramičkom urnom na postolju od istog materijala, koja je zatvorena zdelom.

Direktor arheološkog projekta Viminacijum Miomir Korać rekao je da grob i urna datiraju iz razvijenog bronzanog doba, odnosno iz perioda druge polovine drugog milenijuma pre nove ere.

Pražnjenjem urne u njoj je otkrivena i jedna keramička šolja. 

Korać je objasnio da je urna, koja potiče iz takozvane dubovačko-žutobrdske grupe, koja se razvijala u Podunavlju tokom srednjeg i poznog bronzanog doba, pronađena samo 100 metara od mesta gde su otkrivene kosti mamuta, dodavši da je u pitanju predmet izvanrednog kvaliteta.

Radi se o urni koja podseća na lonac i koja je bogato ukrašena urezanim geometrijskim motivima koji su ispunjeni belom inkrustacijom“, rekao je Korać i ocenio da urna pripada jednom od najlepših primeraka kod nas.

On je ispričao da je urna visine oko 45 centimetara i da su u njoj pronađene spaljene kosti pokojnika.

Primerak sa takvim ukrašavanjem je izuzetno redak, a na urni se mogu videti vrlo stilizovani i interesantni crteži“, dodao je Korać.

Direktor Viminacijuma je rekao i da ubrzavaju radovi na istraživanju prostora gde su pronađeni delovo skeleta mamuta, nalaze se nove kosti, ne samo mamuta, već i drugih sisara i trenutno je u toku obrada otkrivenih ostataka.

Kolege iz Holandije su otišle, sada čekamo da dođu stručnjaci iz drugih institucija, tako da su mamuti jedna od stvari koja je u žiži našeg arheološkog interesovanja“, ocenio je Korać.

On je rekao da se nastavlja istraživanje rimskog amfiteatra, primetivši da se istraživanjem dobija “jedna izvanredna slika rimskog teatra” koji je dimenzija Kombank arene.

Rimski teatar se oslanja na gradski bedem tako da to izgleda fascinantno, a čitav niz objekata se uz njega pojavljuje. Postoji još jedan objekat koji ne možemo da definišemo – ne znamo da li se radi o još jednim termama ili se možda radi čak i o sakralnom objektu”, objasnio je Korać.

Izvor: Tanjug

 

Slični članci