четвртак, 30. новембар 2023. - 05:37

Veliko arheološko otkriće iz 3. veka

Prilikom izgradnje auto-puta na koridoru 10, u mestu Šuplja Stena u blizini sela Crvena Reka, opštine Bela Palanka, arheolozi Zoran Mitić i Katarina Lazarević otkrili su miljokaz sa početka 3. veka nove ere.

Miljokaz iz 3. veka
Miljokaz iz 3. veka

Kameni stub iz rimskog doba visok je 2,4m, dobro je očuvan, a stručnjaci niškog Zavoda za zaštitu spomenika preveli su natpis koji označava 22. milju, što je udaljenost Niša, tj. rimskog Naissusa od tog mesta. Na samoj trasi auto-puta otkriveni su i ostaci vile iz tog perioda, pa se radovi na tom delu puta obustavljaju do daljnjeg.

Arheolozi Zavičajne zbirke pri Narodnoj biblioteci u Beloj Palanci, Zoran Mitić i Katarina Lazarević, prilikom izgradnje auto-puta na Koridoru 10, došli do nesvakidašnjeg otkrića. Miljokaz, kameni stub visine 2.4 m, koji je iskopao bager na dubini od svega 30 cm, u odličnom je stanju, a stručnjaci iz niškog Zavoda za zaštitu spomenika su, prevodeći tekst na miljokazu ustanovili da datira iz 230. godine nove ere.

Po rečima arheologa Tonija Čerškova, u arheologiji, osim vojne diplome i vojničkog šlema, miljokaz je najređe arheološko otkriće, jer ih je bilo relativno malo, a postavljani su obično na raskrsnicama, oko odmorišta, ili mesta gde su putnici zamenjivali umorne konje.

Osim miljokaza koji je odmah prenet u Belu Palanku, na samoj trasi auto-puta belopalanački arheolozi otkrili su i ostatke vile, razmere 50 x 50 metara, za koju se pretpostavlja da potiče iz istog perioda.

Ovo najnovije arheološko otkriće proširiće umnogome dosadašnja saznanja o ovom ranohriščanskom dobu i ulozi koju je rimski grad Naissus, grad na 22. milji, imao u to vreme.

Izvor : NTV

Slični članci