четвртак, 30. новембар 2023. - 05:30

Otkriveni ostaci Dardanaca

Mala KopašnicaU Maloj Kopašnici, kod Grdelice, na dubini od 30-40 centimetara, arheolozi Arheološkog instituta iz Beograda, u saradnji sa leskovačkim kolegama, otkrili su nove etažne grobove iz perioda od 2. do 4. veka nove ere. Stručnjaci ističu da je reč o grobovima domorodačkog stanovništva u rimskoj imperiji, za koje se pretpostavlja da su Dardanci.

Ovo je treće iskopavanje u okolini Grdelice gde su pre pola veka prvi put u Srbiji pronađeni etažni grobovi. U ovogodišnjoj kampanji arheolozi su istraživali ranije otkrivenu nekropolu na potezu Kamenštica.

Otkrili smo jedan ceo i jedan oštećen etažni grob. Procene su da ih ima još mnogo, a naišli smo i na tragove ranijih iskopavanja na nekropoli. Ovaj lokalitet u Maloj Kopašnici je od velikog značaja, ali je problem što se nekadašnje naselje nalazi ispod današnjeg sela, dok je zemljište koje ne pokrivaju objekti, takođe, u privatnom vlasništvu – izjavila je Sonja Stamenković, arheolog.

Pored ove lokacije arheolozi su uz Južnu Moravu, na mestu Pazarište, istraživali periferiju, pretpostavlja se, velike naseobine. Oni su, koristeći nekoliko sondi, zaključili da tu nije bilo objekata zbog čestih poplava. Tokom prvih iskopavanja, započetih 1961. godine, pronađeno je 160 etažnih grobova što je bilo značajano otkriće. Međutim, kampanja na ovom lokalitetu nastavljena su tek 2003. godine kada su arheolozi otkrili 24 nova groba. Te godine su počela iskopavanja i dela rimske naseobine, kada su otkriveni temelji nekadašnjih vila, ali su na terenu sada primetni samo tragovi istraživanja. Posle okončanja kampanje na ovom lokalitetu arheolozi se sele na Caričin grad.

Slični članci