среда, 24. април 2024. - 17:56

U Kini pronađeno oko 3.000 statua Bude

Ovo otkriće se smatra najvećim ove vrste jos od 1949. godine, saopštili su arheolozi sa kineske Akademije društvenih nauka, a prenosi „Nacionalna geografija“.

Arheolozi su pronašli oko 3000 statua Bude u kineskoj pokrajini Handan za koje se smatra da su stare oko 1.500 godina.

Statue Bude, koje su većinom izrađene od belog mermera i krečnjaka, veličine su od 20cm od jednog metra, većinom su veoma oštećene, a prema rečima eksperata mogle bi da se datiraju još iz vremena kada je dinastija Vei vladala na istoku, a Či (Qi) na sjeveru (od 534. do 577. godine nove ere).

Neki naučnici smatraju da statue, koje su iskopane u Jeu – drevnoj prestonici istočne dinastije Vei i severne Či, možda su sakupljene na gomilu i zakopane nakon pada dinastije Či od strane drugih vladara koji su pokušali da “očiste“ zemlju od budizma.

“Moguće je da su skulpture u prošlosti sakupljene iz starih hramova i zakopane u jamu“, rekla je direktorka Centra za umetnost istočne Azije na Univerzitetu u Čikagu Ketrin Ciang.

Postoji mogućnost da su statue sakrili i sami vernici kako bi ih sačuvali, objasnila je ona.

„Na nekim drugim mestima su pronađeni natpisi koji ukazuju na to da stare skulpture nisu bile samo bačane u jamu, već da su “sahranjene“ sa poštovanjem“, objasnila je ona.

 

 

Slični članci