среда, 24. април 2024. - 17:48

Šarkamen

Šarkamen je smešten na 25 km od Negotina. Ovaj arheološki lokalitet pripada kasnoantičkom periodu s kraja III i početka IV veka. Prvi istražni radovi započeti su 1994. godine, a poznato je da Šarkamen pripada rimskom periodu Tetrahija (vladavina četvorice). Ukupna površina koja se istražuje i konzervira iznosi 25 hektara i na tom mestu nalazi se jedna od retkih palata, sagrađenih van Rima.

Maksimin Daja je rođen je u bespućima priobalne Dakije, u okolini današnjeg Šarkamena, pa je poželeo da kao jedan od rimskih tetrarha u svom rodnom mestu ostavi trag i sećanje na sebe. Tako je Gaj Valerije Maksimin Daja, poput Galerija koji je izgradio Feliks Romulijanu, u svom zavičaju počeo da gradi palatu koja je trebalo da predstavlja njegovu veličinu.

Istoričari su mislili da Maksimin Daja carsku palatu zbog rane smrti nikada nije završio, međutim, arheolozi su pod rukovodstvom akademika Srejovića na lokalitetu Vrelo Šarkamen otkrili carsku palatu i grobnicu žene visokog ranga, koja je pripadala carskoj porodici, što ukazuje da je to bila sestra imperatora Galerija, majka Miasimina Daje. Na svetlo dana, posle silnih vekova, izašlo je 38 zlatnih nalaza,  ogrlice, prstenje, pločice i zlatnici, podni mozaici i freske, votivne pločice, a pronađeni nakit kao da je potkrepio priču prisutnu među stanovništvom ovoga kraja da je tu nekada bila palata rimskog cara, rudnici zlata i srebra, kovnica novca…

Srpski su arheolozi u potrazi za izgubljenim vremenom među mnogobrojnim lokalitetima bitnim za evropsku i svetsku civilizaciju otkrili i Šarkamen, kao poslednje veliko otkriće vezano za rimske careve na ovom tlu.

U Šarkamenu je pronađena jedna od samo četiri carske palate koje se nalaze van Rima. Carska palata, baš kao i danas, bila je udaljena od trgovačih puteva, komunikacija.

 

Slični članci