недеља, 21. април 2024. - 19:07

PI detektor Istorija

Postignut je značajan rad na PI tipu detektora od ranih 1960-ih. Jedan od glavnih razloga za njihov dizajn je da može da se koristi za arheološka svrhe. Najveći deo u evoluciji PI detektora dogodio se u Evropi tokom tih ranih godina, a veliki deo ovog posla je urađen u Engleskoj od strane mladog inženjera po imenu Eric Foster.

Golden Mask PI 1
Golden Mask PI 1

Kao rezultat njegovog učešća u nastanku PI detektora tokom svojih ranih godina, Erik Foster je započeo sopstveni biznis za industriju, kao i za potrošačko tržište. Mnogi od njegovih prvih projekata su temelj za one koji se koriste danas. Negde u ranim osamdesetim godinama prošlog veka, Erik Foster je napravio PI sa mogućnošću balansiranja tla i rudimentarni oblik diskriminacije. On je takođe napravio mnogo bolji diskriminirajući PI oko istog vremenskog okvira.

MINELAB je bio prvi koji je PI specijalno dizajnirao za lov na zlato u Americi devedesetih godina prošlog veka. Od 2000.god započela je ozbiljna upotreba PI detektora za traženje zlata iako su ljudi počeli da koriste Eric Foster detektore za lov na grumenje u Australiji. PI detektor se odlikovao upotrebom DD kalema. DD kalem je imao mogućnost da eliminiše veliki deo podzemnih problema, što ga čini da bude stabilniji. PI detektor je bio sa mono ili DD kalemom koji će ignorisati mnoge mineralizovane stene čime dobija dodatnu dubinu detekcije. Međutim, ova prednost za dubinu je znatno smanjena na veoma mirnom terenu.

Čudno kao što možda izgleda, jedan od prvih američkih patentiranih dizajna koristiće visoki trenutni puls da detektuju metale koji takođe imaju Fero /-ferrus diskriminirajuće mogućnosti je dizajnirao Džordž Paine oko 1978 ili tako nešto. Ovaj dizajn ne samo da će razlikovati gvozdene predmete, imao je i osnovni oblik ravnoteže tla. Ovaj čudan dizajn je koristio bipolarni oblik pulsiranja, što je takođe jedinstveno. Nažalost, zbog visoke struje neophodne za rad i potrebe za velikim baterijama, dizajn se nikada nije proizveo ni prodao. Umesto toga, američki proizvođači se fokusiraju na razvijanju VLF detektora.

Slični članci