понедељак, 20. мај 2024. - 04:26

Orden kneginje Natalije

Orden kneginje Natalije

Orden kneginje Natalije ustanovljen je 27. maja (11. juna po starom) 1878. godine u čast kneginje Natalije. Orden je ustanovio knez Milan Obrenović. Dodeljivan je ženama za dobrovoljno ukazanu negu i pomoć žrtvama srpsko-turskog rata. Orden kneginje Natalije je nasledio Orden kraljice Natalije uspostavljen za vreme Kraljevine Srbije 1886. godine.

Postoje dve verzije ordena – sa ćiriličnim slovom „N“, i sa latiničnim slovom „N“. Verzija sa latiničnim slovom bila je namenjena ženama iz zapadne Evrope.

Orden kneginje Natalije bio je organizovan u dva stepena: u zlatnom i srebrnom.

Orden ima oblik broša za oba stepena ordena.Na sredini ordena, je postavljen monogram kraljice- N( Natalija). Traka okružuje monogram, čiji se krajevi ( od trake) završavaju u mašni. Na toj traci je na srpskom jeziku ispisan natpis „Za pomaganje ranjenih i bolnih vojnika u ratu 1876-77-78.g„. Na mašni je prikazan srpski grb i dvoglavi beli orao, dok se na spoljašnjim krajevima trake se nalaze ukrštene lovorove grančice koje obavijaju orden. Iznad trake se nalazi kruna kneževine.

Traka je plavo-belo-crvene sa malim vencem od listova, što simbolizuje zastavu Kneževine Srbije. Orden se uvek nosio na levoj strani.

Slični članci